دوشنبه ١٨ آذر ١٣٩٨

برگزاری همایش چالش‌ها و موانع مدیریت منابع آبی در استان چهارمحال و بختیاری در دانشگاه شهرکرد

همایش چالش‌ها و موانع مدیریت منابع آبی در استان چهارمحال و بختیاری در دانشگاه شهرکرد برگزار شد.

تاریخ انتشار: ١١ آذر ١٣٩٨ ساعت ١١:١٩

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهرکرد، روز یکشنبه 10 آذر 1398، به همت دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، همایش چالش‌ها و موانع مدیریت منابع آبی در استان چهارمحال و بختیاری با حضور دکتر عطاالله ابراهیمی رئیس دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد، حجت‌الاسلام امیر قلی جعفری رئیس کمیته صیانت از آب استان چهارمحال و بختیاری، سید هاشم فاطمی مدیر منابع آب شهرستان شهرکرد، دکتر روح اله فتاحی عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه، روانبخش رئیسیان کارشناس ارشد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، در دانشگاه شهرکرد برگزار شد.

دکتر عطاالله ابراهیمی در این همایش گفت: با توجه به این‌که ما در کمربند خشکی جهان قرار داریم مسئله آب یکی از چالش‌های مهم استان است و مدیریت محدود منابع آبی از اولویت و دغدغه‌های هر ایرانی است.

رئیس دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد در ادامه گفت: با توجه به جنبه‌های مختلف آب، از قبیل حقوق منابع آب در حوزه‌های آبی و کمبود منابع آب، باید که حوزه های آبی به صورت صحیح مدیریت و برنامه ریزی شود.

دکتر عطاالله ابراهیمی با اشاره به اینکه استان چهارمحال و بختیاری در مرکز جلگه خوزستان و فلات مرکزی قرار دارد گفت: ما وظیفه خود می‌دانیم با توجه به شرایط کم آبی و تغییر شرایط اقلیمی مباحث پیرامون آب را در محیط علمی و عالمانه بررسی کنیم و از راه‌های مختلف ازجمله برگزاری این همایش‌ها اطلاع‌رسانی انجام دهیم.

حجت‌الاسلام امیرقلی جعفری نیز در این همایش گفت: امروز آب به چالش بزرگی در کشور تبدیل شده است که اگر با معیار قانون و تصمیمات کارشناسی شده با این چالش مواجه نشویم به مشکل بزرگی تبدیل می‌شود و بررسی علمی این مسائل و یافتن راه‌حل صحیح از دانشگاه‌ها و با همت دانشگاهیان امکان پذیر است.

رئیس کمیته صیانت از آب استان چهارمحال و بختیاری چالش‌های مهم آب ناهماهنگی در برنامه توسعه کشور، برداشت بی‌رویه آب و استفاده نادرست از آب در بخش کشاورزی و... عنوان کرد.

رئیس کمیته صیانت از آب چهارمحال و بختیاری در ادامه گفت: با انجام طرح‌های غیراساسی در حوزه آب، وضعیت استان چهارمحال و بختیاری که باید حرف اول را در زمینه آب بزند به صورتی شده است که دشت‌های استان ممنوعه و بحرانی اعلام شده‌اند.تونل گلاب باعث متضرر شدن شهرستان‌های سامان، بن و شهرکرد و طرح انتقال آب بهشت‌آباد باعث ویرانی شهرستان‌های اردل، کیار، شهرکرد و بروجن می شود.

دکتر روح اله فتاحی نیز در این همایش گفت: ایران در کمربند خشک قرار دارد و با توجه به محدودیت تجدید پذیری آب در ایران باید برنامه‌ریزی‌های مناسبی در حوزه آب انجام شود.

عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه افزود: با افزایش جمعیت، تقاضا بالا می‌رود و فشار بی‌رویه به منابع آبخیزداری باعث آسیب و خسارت به مراتع می‌شود و به دنبال آن خسارات جبران‌ناپذیری را متحمل می‌شویم باید برنامه‌ریزی صحیح در این زمینه انجام شود تا بتوانیم تهدیدها را به فرصت‌ها تبدیل کنیم.بیش از ۷۰ درصد آب کشاورزی و بیش از ۹۰ درصد آب شرب و صنعت استان چهارمحال و بختیاری از منابع آب زیرزمینی و از طریق چاه‌ها تأمین می‌شود و این بارگذاری بیش‌ازحد، باعث بیلان منفی عمده دشت‌های استان شده و دشت‌های مهمی همچون بروجن-فرادنبه، سفیددشت در سال ۱۳۶۳، دشت‌های خانمیرزا و شهرکرد در سال ۱۳۸۵ و دشت کیار در سال ۱۳۹۳ به عنوان دشت‌های ممنوعه اعلام‌شده‌اند.

روانبخش رییسیان نیز مهم‌ترین چالش در زمینه آب را مدیریت آب در استان دانست و گفت: در مدیریت آب تنها به  درآمدزایی اهمیت داده می‌شود در حالی که اگر حفاظت خاک، منابع طبیعی و مراتع توجه بیشتری شود مشکلات و آسیب‌های کمتری در پی خواهد داشت.

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان در ادامه گفت: با مدیریت صحیح به‌راحتی می‌توان میزان زیادی از برف‌ را ذخیره کرد و ذخایر آب های زیر زمینی را افزایش داد.

سید هاشم فاطمی نیز خاک، جنگل و آب را ارکان محیط‌زیست خواند وخاطر نشان کرد: همه ما در برابر محیط‌زیست مسئولیت داریم.

مدیر منابع آب شهرستان شهرکرد منابع آب زیرزمینی کشور را بسیار پراهمیت دانست و با توجه به خشک شدن آب‌های زیرزمینی گفت: یکی از راه های احیای آب‌های زیرزمینی مدیریت روان آب‌ها است.

سید هاشم فاطمی راه جلوگیری هدر رفت آب‌ در بخش کشاورزی را برنامه‌ریزی مدون کشت محصولات در زمان و مکان مناسب،تولید به میزان لازم ، بسته‌بندی مناسب محصولات و صحیح مصرف کردن مواد غذایی عنوان کرد.

بحران آب، مدیریت منابع آب، بحران آب و کشاورزی، بحران آب و خشک‌سالی، بحران آب و هواشناسی، قوانین و مقررات مدیریت منابع آب و... از محورهای همایش چالش‌ها و موانع مدیریت منابع آبی در استان چهارمحال و بختیاری در دانشگاه شهرکرد بود.

در پایان این همایش کارشناسان به سوالات شرکت کنند گان پاسخ گفتند.