دین مهمترین و محوری ترین عنصر در تمدنها و فرهنگ های شناخته شده بشری است که در گذشته و حال با مصادیق و نمونه های مختلف خود حیات فکری و معنوی بشر را بطور گسترده ای تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه نقش تاثیرگذار ادیان در قرون متاخر تا حدودی نادیده گرفته شده ، اما امروزه با بروز بحران های معنوی و اخلاقی در زندگی بشر مدرن نقش و اهمیت فزاینده ادیان در رفع این بحران ها بیش از پیش نمایان می شود .به یقین می توان گفت که افزایش بحران های معنوی و معرفتی در زندگی انسان معاصر و پیدایش فرقه ها و مکاتب عرفانی کاذب که مدعی رساندن انسان به سعادت و آرامش هستند، از مهمترین دغدغه های دینی و معنوی انسان در دوران ماست. این امر سبب گردیده تا رویکردی نو به معنویت و دین در جهان معاصر و در جوامع مختلف پیدا شود.
در چنین شرایطی ضرورت پرداختن دانشگاههای کشور با متدولوژی علمی و پژوهشی و متناسب با زمان و زبان روز به مطالعات ادیان و اطلاع از پیشرفتهای مطالعاتی در این حوزه و دریافت مسائل و پرسشهای اساسی حوزه معرفتی ادیان و چگونگی مواجهه متفکران معاصر با مسائل جدید به خصوص مسائلی که در تقابل با آموزههای دینی قرار میگیرند بیش از پیش آشکار میشود.بدیهی است نیل به این مهم بدون آشنایی صحیح از نظامهای معرفتی و کلامی سایر ادیان و مکاتب و همچنین بدون اطلاع از نقاط ضعف و قوت آنها در حل اساسیترین مسائل و دغدغه های انسان معاصر میسر نمی باشد . از این رو تاسیس رشته ادیان و عرفان تطبیقی در راستای دستیابی به چنین هدفی قرار می گیرد.
مهمترین اهداف تاسیس رشته ادیان و عرفان تطبیقی عبارتند از:
1-افزایش شناخت و آگاهی دانش پژوهان نسبت به ادیان مهم جهان ، در جنبه های گوناگون تاریخی ، اسطوره ای ، کلامی ،عرفانی ،آداب و مناسک و مطالعه و آشنایی با متون مقدس و کلاسیک؛
2-تقویت و گسترش امر تحقیق و پژوهش در حوزه مطالعات ادیان خصوصاًً به شکل تطبیقی و با رهیافت های گوناگون جامعه شناسانه ، روانشناسانه، پدیدار شناسانه و تاریخی با تکیه بر آثار و نظریات محققان مطرح و برجسته درحوزه مطالعات تطبیقی ادیان
3- نهادینه ساختن نگرش علمی و روشمند نسبت به سنت های ادیان مختلف جهان
4-شناسایی و معرفی منابع معتبر علمی و پژوهشی مورد مطالعه در جوامع دانشگاهی بین اللملی به دانشجویان و پژوهشگران
5-انجام پروژه های تحقیقاتی همچون ترجمه کتابهای تخصصی و تحقیقات تطبیقی در حوزه ادیان
6-تربیت پژوهشگرانی که با شناخت عمیق از معارف و ارزشهای اسلامی ، ضمن آشنایی گسترده و عمیق ، مباحث اعتقادی و کلامی اسلام ، در ابعاد گوناگون علوم دینی را تبیین نمایند و در ارائه و دفاع از آن به صورت تخصصی فعالیت نمایند .
|