تاريخچه گروه:
گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی دانشگاه شهركرد، در سال 1370 تشكيل شد و با تاسيس دانشكده دامپزشكي در سال 1375 فعالیتهاي آموزشي و پژوهشي خود را آغاز نمود. این گروه یکی از گروههای تخصصی قوی در دانشگاه شهرکرد است که دارای 7 نفر عضو هيأت علمي در 2 بخش: بهداشت و كنترل كيفي مواد غذايي و بهداشت و بيماريهاي آبزيان است. اعضاء این گروه در زمينههاي ميکروبيولوژی مواد غذايی، شيمی مواد غذايی، بهداشت و صنايع شير، بهداشت و بازرسی گوشت، بهداشت و کنترل کيفی مواد غذايی، صنايع مواد غذايی با منشا دامی و بهداشت و بيماريهاي آبزيان به فعاليتهای آموزشي و پژوهشي اشتغال دارند.
این گروه علاوه بر آموزش دانشجویان دکتری عمومی دامپزشکی (از سال 1375) مجری دورههای دکتری تخصصي بهداشت مواد غذایی (از سال 1390)، کارشناسی ارشد بهداشت و كنترل كيفي مواد غذایی (از سال 1391) و دوره دكتري تخصصي بهداشت و بيماريهاي آبزيان (از سال 1398) میباشد.
اهداف گروه:
هدف بخش بهداشت، آموزش اصول بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی شامل نحوه بازرسی فرآوردههای خام دامی نظیر گوشت، مرغ، ماهی و شیر، انجام آزمایشهای شیمیایی و میکروبی مواد غذایی مطابق با استانداردهای مربوطه، به منظور تربیت کارشناسانی است که قادر به انجام امور بهداشتی و کنترل کیفی مواد غذایی در سطح جامعه باشند و با انجام آزمایشات لازم و تفسیر نتایج آنها مخاطرات مواد غذایی در سطح جامعه را شناسايي و با روشهاي مناسب بیماریهای ناشی از غذا را پيشگيري و سطح سلامت و ايمني مواد غذايي را ارتقا بخشند.
همچنین انجام پژوهشهای کاربردی و ایجاد بسترهای لازم براي ارتباط دانشگاه با صنعت از اهداف دیگر اعضاء گروه میباشد. تاكنون نتايج فعاليتهاي پژوهشي گروه به صورت مقالات متعدد به زبان فارسي و انگلیسی در مجلات معتبر ملی و بین المللی با نمایه ISC و ISI و نیز مجلات معتبر علمی- پژوهشی داخل کشور به چاپ رسيده است. علاوه بر مجلات معتبر نتایج تحقیقات و پژوهشهای اعضاء گروه به صورت چند جلد کتاب نیز ارائه شدهاند. برخی از تحقیقات پژوهشی اعضاء و دانشجویان گروه منجر به ثبت اختراع در سطح ملی شده است.
تلاش اعضاء هيات علمي گروه تربيت متخصصاني است كه با دستیابی به دانش روز و آشنايي با روشهای پیشرفته تحقیق و مبانی جدید آموزش و پژوهش بتوانند با نوآوری و خلاقیت در زمینههای علمی و تحقیقی در رفع نیازهای کشور موثر بوده و قادر به تولید دانش فنی و کاربرد آن باشند.
بخشهای مختلف اين گروه علاوه بر فعاليتهای آموزشی و پژوهشی جاری، موارد ارجاعي از موسسات دولتی (سازمان دامپزشکی کشور، جهاد کشاورزی، مؤسسهی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران) و موسسات خصوصی را که در زمينه توليد و کنترل کيفی مواد غذايی و بهداشت و بیماریهای آبزیان فعاليت دارند بررسی نموده و خدمات دهی مینمايد. امید است که با پیگیریهای صورت گرفته در آینده نزدیک، آزمایشگاه بهداشت و کنترل کیفیت مواد غذایی گروه، موفق به اخذ گواهینامه ایزو 17025 از مرکز ملی تایید صلاحیت سازمان ملی استاندارد ایران گردد.
مدیران گروه از ابتدا تاکنون:
- دكتر امين نعمت اللهي 1379-1375
- دكتر حمداله مشتاقي 1385-1379
- دكتر مجتبي بنياديان 1388-1385
- دكتر امين نعمت اللهي 1391-1388
- دكتر سيد سياوش ساعي دهكردي 1393-1391
- دكتر امين نعمت اللهي 1396-1393
- دكتر مريم عباس والي 1396 تا كنون
کارشناس گروه:
مهندس یدالله خسروی (کارشناس ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی) از سال 1378 تاکنون
بخشهای گروه:
گروه در حال حاضر دارای دو بخش زیر میباشد:
بخش بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی:
- دكتر حمداله مشتاقي (استاد)
- دكتر مجتبي بنياديان (دانشيار)
- دکتر عزیزاله فلاح مهرجردی (دانشیار)
- دكتر سيد سياوش ساعي دهكردي (دانشیار)
- دکتر مریم عباس والی (استادیار)
بخش بهداشت و بیماریهای آبزیان:
- دكتر امين نعمت اللهي (دانشيار)
- دكتر شفيق شفيعي (استاديار)
آزمایشگاه گروه مجهز به وسائل و تجهيزات لازم براي آموزش و تحقیقات در زمينههاي زير است:
- میکروبیولوژی مواد غذایی
- شیمی مواد غذایی
- بهداشت و صنایع شیر
- بهداشت و بازرسی گوشت
- بهداشت و بیماریهای آبزیان
- بیولوژی مولکولی
مديرگروه:
نام و نامخانوادگی : مريم عباس والي
مدرک تحصیلی : دکترای تخصصي بهداشت موادغذایی، دانشگاه شيراز
مرتبه علمی : استاديار
سال تولد : ۱۳۵6
محل تولد : شيراز
پست الکترونیکی abbasvali@sku.ac.ir
تلفن داخلی : 2005
تلفن مستقیم : 03832324427
آینده کاری فارغ التحصیلان بخش بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی:
فارغ التحصیلان بخش بهداشت مواد غذایی در زمینه بهداشت، سلامت و ایمنی مواد غذایی با منشاء دامی و همچنین بیماریهای قابل انتقال از مواد غذایی به انسان تخصص لازم را کسب کرده و بعد از آن میتوانند در سازمانهای تحقیقاتی، آموزشی و نظارتی، مثل دانشگاههای وزارت علوم تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، سازمان ملی استاندارد ایران، اداره غذا و دارو، سازمان دامپزشکی، مراکز تحقیقاتی مرتبط با سلامت غذا، کشتارگاههای دام و طیور و کارخانجات مختلف فرآوری مواد غذایی با منشاء دامی مشغول به کار شوند.
به طور مثال:
- مسئول کنترل کیفیت در کارخانجات تولید مواد غذایی با منشاء دامی مانند کارخانههای شیر و فرآوردههای لبنی، کارخانههای فرآوردههای گوشتی و آبزیان
- کارشناس آزمایشگاههای کنترل کیفی و بهداشتی مواد غذایی
- کارشناس مسئول در مراکز بستهبندی مواد غذایی با منشاء دامی
- عضو هیات علمی در دانشگاهها و موسسات علمی – پژوهشی
- کارشناس اداره استاندارد
- کارشناس اداره دامپزشکی بخش بهداشت و کنترل کیفیت مواد غذایی
- بازرس کشتارگاه دام و طیور
- مسئول کنترل کیفیت در مراکز قطعه بندی و بستهبندی گوشت قرمز، طیور و آبزیان
- چه کسانی میتوانند در رشته دکتری تخصصی بهداشت مواد غذایی ادامه تحصیل دهند:
- علاوه بر دامپزشکان، فارغ التحصیلان رشتههای دیگر از جمله دکتری عمومی پزشکی و داروسازی، کارشناسی ارشد تغذیه، صنایع غذایی، زیست شناسی غیر از گرایش گیاهی، شیمی، میکروبیولوژی و بهداشت مواد غذایی هم میتوانند در آزمون ورودی دکتری این رشته شرکت نمایند.
زمینههای پژوهشی رشته بهداشت مواد غذایی:
پژوهشهای این رشته در جهت روشهای حفظ سلامت و ایمنی غذا، افزایش عمر ماندگاری مواد غذایی با استفاده از افزودنیهای طبیعی، تشخیص و کشف تقلبات در مواد غذایی، بیماریها و مسمومیتهای مختلف میکروبی و شیمیایی قابل انتقال از مواد غذایی، بررسی آلودگیهای میکروبی و شیمیایی مواد غذایی و همچنین تحقیق در مورد روشهای نوین تولید، فرآوری و بستهبندی مواد غذایی میباشد.
|